[Writing Task 2] – Lo âu khi ở nhà và ra đường (Band 8.0)

 

People today do not feel safe either at home or when they are out. What are the causes? What are the solutions?

 

Residents today are suffering from high levels of anxiety no matter where they are. This essay discusses possible reasons for this and steps that can definitely be taken to address the problem.

 

There are some reasons why people’s nervousness about their safety is increasingly common regardless of their location. The first reason is that the increasing crime rate is adding to people’s anxiety when they are at home. They are afraid that intruders can break into their house, steal their property, and even pose a risk to their life. Another reason might be that traffic accidents is concerning people the most when they are out. As the number of transportation is growing, the rate of suffering from a road accident is higher. Therefore, people’s worry about their safety when travelling is unavoidable.

 

Some simple measures can be implemented to deal with the root causes of the problem. The first measure is that local governments can install more surveillance cameras in residential areas, thereby preventing criminals from breaking into people’s homes and helping people feel safer when they are at home. Another solution might be that residents should be encouraged to use public transport, thereby reducing a great number of private vehicles which is perceived to be the main cause of road accidents. In the long term, imposing stricter punishments for driving offences should be implemented in order to improve road safety and ease people’s fear when going out.

 

In conclusion, the increasing crime rate and the traffic accidents are two main reasons making residents anxious regardless of their location. Installing more surveillance cameras in residential areas, encouraging residents to use public transport, and imposing harsher penalties for road safety violations can be done to ease people’s nervousness.

 

Written by Quang Sang

Band 8.0 (rated by ieltsanswers.com)

 

Dịch đại ý:

Cư dân ngày nay đang phải chịu đựng sự lo lắng ở mức độ cao cho dù họ ở đâu. Bài luận này thảo luận về những lý do có thể xảy ra cho điều này và các bước chắc chắn có thể được thực hiện để giải quyết vấn đề.

 

Có một số lý do giải thích tại sao tình trạng lo lắng của mọi người ngày càng phổ biến bất kể vị trí của họ. Lý do đầu tiên là tỷ lệ tội phạm ngày càng gia tăng làm cho mọi người thêm lo lắng khi họ ở nhà. Họ sợ kẻ gian đột nhập vào nhà lấy trộm tài sản, thậm chí gây nguy hiểm đến tính mạng. Một lý do khác có thể là do vấn đề ô nhiễm không khí ngày càng nghiêm trọng đang khiến mọi người quan tâm nhiều nhất khi họ ra ngoài. Họ lo sợ rằng khí thải thải ra từ các phương tiện giao thông và các ngành công nghiệp có thể ảnh hưởng xấu đến sức khỏe và khiến họ mắc các bệnh về đường hô hấp như viêm phổi và ung thư phổi.

 

Một số biện pháp đơn giản có thể được thực hiện để xử lý các nguyên nhân gốc rễ của vấn đề. Biện pháp đầu tiên là chính quyền địa phương có thể lắp đặt thêm nhiều camera giám sát tại các khu dân cư, từ đó ngăn chặn tội phạm đột nhập vào nhà dân và giúp người dân cảm thấy an toàn hơn khi ở nhà. Một giải pháp khác có thể là khuyến khích người dân sử dụng phương tiện giao thông công cộng, từ đó giảm thiểu số lượng lớn phương tiện cá nhân được cho là nguyên nhân chính gây ra tai nạn đường bộ. Về lâu dài, việc xử phạt nghiêm khắc hơn đối với hành vi vi phạm của lái xe cần được thực hiện nhằm nâng cao an toàn giao thông đường bộ và xoa dịu tâm lý e ngại của người dân khi ra đường.

 

Kết luận, tỷ lệ tội phạm gia tăng và tai nạn giao thông là hai nguyên nhân chính khiến người dân lo lắng bất kể họ ở đâu. Việc lắp đặt nhiều camera giám sát hơn trong các khu dân cư, khuyến khích người dân sử dụng phương tiện giao thông công cộng và áp dụng các mức phạt nặng hơn đối với các hành vi vi phạm an toàn giao thông đường bộ có thể được thực hiện để giảm bớt lo lắng cho người dân.