[Writing Task 2] – Nên chơi thể thao cá nhân hay đồng đội? (Band 8.5)

 

Some people think that it is more beneficial to take part in sports which are played in teams, like football, while other people think that taking part in individual sports, like tennis or swimming, is better. Discuss both views and give your own opinion.

 

There are those who opine that it is more advantageous to play team sports, like football, while others argue that sports with individual players, like tennis or swimming, are better choices. This essay discusses both sides of the argument and why I believe that playing non-team sports can bring more benefits.

 

There are understandable reasons why some feel that team sports are more advantageous. First of all, people playing this kind of sport can learn how to cooperate with others to achieve mutual goals. For example, scoring a goal in a football match requires players in different positions to collaborate closely with each other. In addition, if people in a company play team sports regularly with each other, it will improve their bonding, thereby boosting their work performance. Furthermore, people engaging in team sports are likely to have a better social life. It is obvious that enjoying a favorite activity with those sharing the same interests is a base point for a close relationship.

 

On the other hand, others believe that playing non-team sports is better. The first reason is that this kind of sport can help people to improve their mental toughness. This can be explained by the fact that the players understand their success entirely depends on their own efforts, so they force themselves to be more self-disciplined such as setting personal goals, managing stress and practicing consistently. In addition, being mentally strong can help people to overcome difficulties and challenges to achieve goals in life. Another reason is that it is more convenient for people to play individual sports. For example, people can go to swimming pool whenever they want, and if they want to play tennis they just have to find one person unlike soccer when they have to find two teams.

 

In conclusion, I firmly believe that both sides of the argument have their positive points. However, I am inclined to believe that team sports are more beneficial because having collaboration skills and a better social life outweigh the benefits of having mental strength and greater convenience.

 

Written by Quang Sang

Band 8.5 – (rated by ieltsanswers.com)

 

Dịch đại ý:

Có những người cho rằng chơi các môn thể thao đồng đội như bóng đá sẽ có lợi hơn, trong khi những người khác lại cho rằng các môn thể thao với những người chơi cá nhân, như quần vợt hoặc bơi lội, là lựa chọn tốt hơn. Bài luận này thảo luận cả hai mặt của lập luận và lý do tại sao tôi tin rằng chơi các môn thể thao phi đồng đội có thể mang lại nhiều lợi ích hơn.

Có những lý do dễ hiểu tại sao một số cảm thấy rằng các môn thể thao đồng đội có lợi thế hơn. Trước hết, những người chơi loại thể thao này có thể học cách hợp tác với những người khác để đạt được mục tiêu chung. Ví dụ, ghi bàn thắng trong một trận đấu bóng đá đòi hỏi các cầu thủ ở các vị trí khác nhau phải phối hợp chặt chẽ với nhau. Ngoài ra, nếu mọi người trong công ty thường xuyên chơi các môn thể thao đồng đội với nhau sẽ giúp cải thiện tình cảm gắn bó, từ đó thúc đẩy hiệu quả công việc của họ. Hơn nữa, những người tham gia vào các môn thể thao đồng đội có khả năng có một cuộc sống xã hội tốt hơn. Rõ ràng rằng việc tận hưởng một hoạt động yêu thích với những người có cùng sở thích là điểm cơ bản cho một mối quan hệ thân thiết.

 

Mặt khác, những người khác tin rằng chơi các môn thể thao không mang tính đồng đội sẽ tốt hơn. Lý do đầu tiên là loại thể thao này có thể giúp con người tăng cường sự dẻo dai về tinh thần. Điều này có thể được giải thích bởi các cầu thủ hiểu rằng thành công của họ hoàn toàn phụ thuộc vào nỗ lực của bản thân, vì vậy họ buộc bản thân phải tự kỷ luật hơn như đặt mục tiêu cá nhân, quản lý căng thẳng và tập luyện kiên trì. Ngoài ra, tinh thần vững vàng có thể giúp con người vượt qua khó khăn, thử thách để đạt được mục tiêu trong cuộc sống. Một lý do khác là nó thuận tiện hơn cho mọi người chơi các môn thể thao cá nhân. Ví dụ, mọi người có thể đến bể bơi bất cứ khi nào họ muốn, và nếu họ muốn chơi quần vợt, họ chỉ cần tìm một người không giống như bóng đá khi họ phải tìm hai đội.

 

Kết luận, tôi tin chắc rằng cả hai bên của lập luận đều có những điểm tích cực. Tuy nhiên, tôi có xu hướng tin rằng các môn thể thao đồng đội có lợi hơn vì có kỹ năng hợp tác và cuộc sống xã hội tốt hơn lợi ích của việc có sức mạnh tinh thần và sự thuận tiện hơn.